Buitenzintuiglijke waarneming wetenschappelijk bewezen

Studies over buitenzintuiglijke waarneming worden vaak gemarginaliseerd. Dat komt niet zozeer door het ontbreken van empirisch bewijs, maar meer door het gebrek aan theoretische ondersteuning. Buitenzintuiglijke waarneming of ESP kan door middel van de traditionele definities van perceptie en cognitie niet gemakkelijk worden begrepen. De kwantummechanica kan wel deuren openen naar uitgebreidere ESP-modellen. Sinds het midden van de twintigste eeuw zijn experimenten uitgevoerd om de aard van ESP te onderzoeken.

Wetenschappelijk bewezen

Vandaag de dag is ESP met behulp van moderne experimentele methoden en meta-analytische technieken wetenschappelijk bewezen ondanks de conventionele neuronwetenschappelijke aannames.

Parapsychologen hebben het bestaan van ESP tussen 1974 en 2008 aangetoond in 108 publicaties. Het onderzoek is gedaan in laboratoria over de hele wereld.

Waarom wordt dit belangrijke empirische bewijs niet benoemd door iedere grote nieuwszender of krant? ESP wordt om twee redenen niet geaccepteerd door de wetenschappelijke gemeenschap.

De reguliere wetenschap meent dat dergelijk empirisch bewijs niet bestaat. Hoewel wordt geaccepteerd dat er mogelijk enig bewijs bestaat, meent de reguliere wetenschap dat de experimenten niet kunnen worden herhaald.

In december 2010 onthulden Patrizio E. Tressoldi en zijn collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroQuantology dat deze overtuigingen onjuist zijn, dat bewijs voor ESP wel degelijk bestaat en dat de waarnemingen herhaalbaar zijn.

Bron en het gehele paper Extrasensory Perception and Quantum Models of Cognition: http://hit.psy.unipd.it/

“Telepathie is een feit, ongeacht wat de ontkenners je zullen vertellen,” zei Chris Carter, schrijver van het boek Science and Psychic Phenomena: the Fall of the House of Skeptics. “De controverse gaat niet zozeer over het bewijs. De sceptici negeren eenvoudigweg het bewijs. Wanneer ze het niet kunnen negeren, ontkennen ze het en wanneer ze het niet kunnen ontkennen, proberen ze het te onderdrukken.”